Spring til indhold

Kuadriga

Kuadriga er en dansk software outsourcingvirksomhed med 35 ansatte i vort udviklingscenter i Kyiv. Vore kunder er mindre og mellemstore virksomheder i Danmark, England og Holland. Vi tilbyder softwareudvikling i form af faste teams, der udvikler efter kundens specifikationer – oftest i tæt samarbejde sammen med kundens organisation.

Vore kunder er i markeder, som bevæger sig hurtigt, og hvor konkurrencen er benhård. Der er sjældent tid til at skrive detailerede krav, og der er ikke tid til komplekse kulturelle problemstillinger. Man er nødt til at kunne basere sig på en fælles forståelse af slutkundens behov.

Det er derfor, vi har etableret os i Kyiv, Ukraine. Mentalt og geografisk befinder landet sig lige på kanten af EU. Befolkningen er højtuddannet, og vi er i hovedstaden for at have adgang til den størst mulige talentmasse, og for at kunne finde medarbejdere med så meget international forståelse som muligt.

Vore medarbejdere deltager i kundeprojekter på lige fod med kundens interne medarbejdere. Forretningsmodellen fungerer i praksis kun, hvis vore medarbejdere føler sig trygge i en vestlig virksomhedskultur med stort individuelt ansvar, åbenhed og gensidig respekt. Og det er stadig meget forskellig fra, hvad man oplever i ukrainske virksomheder.

Vi er ikke nogen stor spiller i det ukrainske arbejdsmarked. Her konkurrerer vi med større og meget synlige IT virksomheder fra ind- og udland. For os har det derfor været vigtigt at få en skarp profil i arbejdsmarkedet. I vores målgruppe betyder personlig udvikling, stabilitet i ansættelsen og et godt socialt miljø lige så meget som i Danmark. Kun sådan kan vi som en lille virksomhed tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere – de, der fungerer godt med frihed under ansvar.

Ukraine er ikke noget nemt sted at drive forretning. Især i sin etablering er det - som altid - vigtigt at have gode rådgivere. Og man skal være forberedt på måske at skulle igennem flere af slagsen, før man finder sine langsigtede samarbejdspartnere. Så i begyndelsen bør det ikke gå alt for hurtigt. Det kan ofte være bedre at gøre sine første erfaringer i andres regi – gennem en lokal forretningspartner, importør eller en outsourcingvirksomhed. Men vær sikker på at have defineret betingelserne for at kunne afslutte samarbejdet og tage de næste, selvstændige skridt.

Selvom, det kan være forvirrende, frustrerende og besværligt har Ukraine vist sig at være det rigtige for vores virksomhed. Herfra kan vi tilbyde vore kunder høj produktivitet, høj kompetence, store besparelser og alligevel geografisk og kulturel nærhed. Og den kombination ville være svært at finde andre steder.

Jesper Lindholt