Spring til indhold

Sika Footwear

Etableringen af virksomheden i Vestukraine

Om virksomheden Sika Footwear

Sika Footwear A/S er en danskejet familie virksomhed med mere end 100 års erfaring på bagen. Sika Footwear A/S producerer arbejdssko til industrien, både som sikkerhedssko og normale arbejdssko efter EU normer og andre kvalitets normer verden over. Gennem de sidste 15 år har virksomheden valgt at outsource produktionen fra Danmark til Estland og senere i 2002 valgte man at etablere eget datterselskab i Lviv, Ukraine.
 
Idet Sika Footwear A/S produkter er kendt som kvalitet og komfort, har ejeren Ole Engelbredt valgt at Ukraine afdelingen også skulle være med dansk ledelse, hvorefter jeg blev ansat til at varetage denne opgave. Efter 5 år som virksomhed i Ukraine er Sika Footwear A/S vokset til 75 stabile medarbejdere og en enhedsproduktion på 225.000 par arbejdssko i 2007. Det interessante er så - hvordan er vi kommet til dette resultat? Det vil jeg gerne belyse hvordan det kan lade sig gøre at opnå top resultater i Ukraine.

 

Fundamentet for virksomheden skal være i orden

Det første man skal sikre sig når man starter en produktionsvirksomhed i et land som Ukraine er, at sørge for at man har markedskendskab og dertil skal man rådfører sig med en konsulentvirksomhed der har base i produktionslandet. Grunden til det er, at disse rådgivningsvirksomheder kender til lovgivning, bogholderi, og meget andet der har betydning for virksomhedens videre udvikling. F.eks. er de vigtige partnere på det tidspunkt hvor stabslederne skal ansættes, da disse personer skal passe til virksomheden behov og strategi. Dengang jeg ansatte min Ukrainske Direktør og andre nøgle personer, var det vigtigste for mig at vi passede sammen som team, da jeg jo skulle lære dem at tænke produktion og ledelse som danskere. Der skulle ske en mentalitetsændring, hvilket ikke er nogen nem opgave. Derfor kiggede jeg kun lidt på deres uddannelse og mere på deres personlighed og resultater fra tidligere arbejdspladser, da uddannelsepapir ikke svare til dansk standard, idet man i Ukraine kan betale sig til en uddannelse. I de snart 5 år jeg har været i Ukraine har jeg set mange andre virksomheder der har fejlet ved ikke at have en dansker som toplederen og har haft troen på at man bare lige selv kunne gøre det hele.

 

Udviklingen

Ukraine har og er stadigvæk præget af korruption og bureaukrati og i den fase hvor vi skulle have alle tilladelser på plads (renovations-, bygnings- og produktionstilladelsen), blev vi forhindret og mødte uofficelle betalinger som vi ikke ville betale. Derfor havde jeg daglige møder med myndigheder der ikke ville underskrive tilladelserne uden en eller anden form for uofficel betaling. Som enkelt virksomhed havde vi ingen gennemslagskraft. Så derfor besluttede jeg at samle så mange udenlandske investorer som muligt og startede en afdeling af European Business Association (EBA) i Vest Ukraine for at have større gennemslagskraft. EBA har efter knap 3 år vokset sig til at have mere end 100 investorer i Vest Ukraine og EBA har idag samarbejdsaftaler med samtlige myndigheder i Lviv Oblast og EBA medlemmerne har meget nemmere ved at få løst lokale problemer for deres virksomheder og uden korruption. Jeg sidder som formand for EBA i Vest Ukraine og har gjort det lige siden det blev etableret.

 

Produktionsapparatet og mentalitet

I en opstartsfase for en ny produktion i et fremmed land er det vigtigt at man har synliggjort målet for de stabsledere som skal være med til at forme og udvikle produktionsapparatet. Man skal betale sine ledere en god løn for deres arbejde, da de får et værdifuld kendskab til virksomheden der ikke kan købes på et senere tidspunkt. Der skal målsættes og der skal udbetales bonusser for målopfyldelse, der skal sikre at vi kommer i hus til tiden. Medarbejderne motiveres til at opnå den højeste kvalitet og effektivitet og der er det vigtigt at den Ukrainske Direktør og danske leder er meget synlig i produktionen og får en form for personlighedsforhold til produktionsmedarbejderne. For Ukrainere betyder det respekt for deres arbejde og jeg vil sige at sociale arrangementer er også godt fordi man kommer endnu tættere på medarbejderen. Dertil skal der gives en fornuftig løn der sikre virksomheden at medarbejderen ikke har behov for at lede efter nyt arbejde og man vil få stabilitet i virksomheden. Hos Sika Footwear A/S er lønnen sammensat af akkord, kvalitets- og attitydebonus, mødebonus og resultatbonus. Man kan naturligvis gøre det på mange måder, men det er en god ide at lære af andre etablerede virksomheder. Den Ukrainske mentalitet på medarbejdersiden skal ændres ved at de ser hvordan lederne arbejder som ét team og at de forstår at vi som enkeltpersoner ikke kan lavet resultater uden at vi har dem som medspiller. Det tager tid og man skal holde ud til man ser det resultat som man ønsker.

 

Konklusionen

Ukraine er et attraktivt land at etablere sin virksomhed. Der er flere grunde til det, blandt andet at landet ligger meget tæt på EU landene, logistikken kan fungere og transport tiden til Danmark kan gøres på 2-3 dage, produktionsomkostningerne kan holdes nede. Men, rådfør dig ved rådgivere der kender landets love og regler og meld din virksomhed ind i organisationer som EBA og få dit netværk opbygget.

Lars Vestbjerg
General Manager
Sika Footwear A/S Ukraine
Tel +380 67 67 46 866
Mail lv@sika.com.ua