Spring til indhold

Armenien

Den danske ambassade i Kiev har til opgave at fremme danske interesser i Armenien.

Senest opdateret 20-11-2020  14:10

Der er fortsat undtagelsestilstand i Armenien efter omfattende militære sammenstød ved kontaktlinjen i Nagorno-Karabakh konfliktzonen i efteråret 2020.

Med en befolkning på 3,0 mio. og et areal på 29,800 kvadratkilometer (2/3 af Danmark) er Armenien, der ligger i Kaukasus på grænsen mellem Europa og Asien, lidt mindre end Danmark. Økonomisk ligger landet dog noget tilbage i forhold til Europa med et BNP per indbygger i købekraftsparitet på 5.800 US dollars eller ca. en sjettededel af Danmarks. En konflikt med nabolandet Aserbajdsjan over enklaven Nagorno-Karabakh og den heraf følgende isolation – bl.a. lukning af grænsen til Tyrkiet - har de seneste tyve år kostet landet et velstandstab, som i et vist omfang er opvejet af støtte og investeringer fra den meget store armenske diaspora. På det seneste har landet udvist pæne vækstrater. Generelt er Armenien politisk og økonomisk i hastig udvikling. 

Armenien er kendt for sin stolte storhedsperiode i antikken, for sit særegne og tidlige skriftsprog og for at være det første land til at indføre kristendommen som statsreligion allerede tidligt i det 4. århundrede. Gennem historien har Armenien og armeniere også spillet en fremtrædende rolle inden for imperier som Romerriget, Byzans, Persien, Osmannerriget og Zar-Rusland. Den armenske regering arbejder på, at verdenssamfundet anerkender de begivenheder, der fandt sted i det østlige Anatolien i 1915, hvor utallige mennesker omkom eller måtte flygte, som et folkedrab begået af den osmanniske statsmagt. Det nuværende Armenien opstod ud af Den armenske Sovjetrepublik og blev et uafhængigt land i forbindelse med Sovjetunionens opløsning i 1991.

De største byer er Jerevan (1,1 mio. indbyggere), Gyumri (150.000) og Vanadzor (106. 000).