Spring til indhold

Dansk sponseret UNDP-rapport om Impact of COVID-19 on Women's Rights in Ukraine

25.11.2020  14:36

I dag deltog ambassadøren i åbningen af en offentlig udstilling på Mykhailivs'ka-pladsen i Kyiv, som er en del af FN-kampagnen "16 dage med aktivisme mod kønsbaseret vold".
 
Blandt talerne ved åbningsbegivenheden var Ukraines Førstedame, Olena Zelenska og Vicepremierminister for Europæisk og Euro-atlantisk integration, Olha Stefanishyna.

I forbindelse med denne kampagne har UNDP i Ukraine offentliggjort en rapport, der fokuserer på virkningen af COVID-19 på kvinders rettigheder i Ukraine. Rapporten identificerede udfordringer og gav anbefalinger til at forbedre situationen med kvinders og pigers rettigheder under COVID-19-pandemien og vurderede dens indvirkning på deres arbejds- og familierettigheder. Specifikt føler kvinder sig overvældet af den ekstra byrde ved at kombinere husarbejde, pleje og fjernarbejde.
 
Undersøgelsen viser også, at indkomsten for omkring 40 procent af de adspurgte kvinder faldt. Selvom mænd også stod over for et fald i indkomsten, tjente kvinder stadig mindre på grund af kønslønforskellen, som forblev den samme - under pandemien bliver kvinder fortsat betalt ca. 20 procent mindre end mænd.
Blandt andre negative virkninger af pandemien, er det øgede antal tilfælde af vold i hjemmet. Mere end 40 procent af dem, der stod over for vold i hjemmet blandt respondenterne, sagde, at de aldrig havde oplevet det før nedlukningen.
 
19% af alle adspurgte kvinder rapporterede vold i hjemmet under karantænen. Respondenter rapporterede oftest om psykologisk vold (fornærmelser, ydmygelse osv.) - 41%, oplevede det ofte eller hyppigere - 9 % oplevede seksuel tvang.
 
I perioden 1. april til 1. juli var der 46.249 rapporter om vold i hjemmet, ifølge Ukraine National Police. 32% af kvinderne, der led af vold i hjemmet, måtte blive hos overgrebsmanden, kun 3% gik i krisecentre.
 
Undersøgelsen bemærker også, at mange kvinder er tvunget til at "låse sig inde" derhjemme med deres overgrebsmand, fordi støttetjenesterne for ofre for hjemmevold stopper med at virke eller bliver utilgængelige. Fjernadgang tiljuridisk bistand (online, telefon osv.) er ikke tilstrækkeligt effektivt i tilfælde af vold i hjemmet.
 
Baseret på rapportens nøgleresultater fremsatte eksperterne deres anbefalinger til, hvordan man tackler konsekvenserne af lockdown på kort og lang sigt. Specifikt anbefalede de. at:
• politiet reagerer rettidigt og effektivt på alle tilfælde af vold i hjemmet, herunder ved at udstede øjeblikkelige tilholdsordrer;
• kvinder i erhvervslivet støttes gennem lanceringen af specielle programmer;
• arbejdsgivere indfører ligestillingspolitikker på arbejdspladsen.

Med hensyn til rapporten blev omkring 700 personer, hovedsagelig kvinder fra alle oblaster i Ukraine, undersøgt.
 
Rapporten "Impact of COVID-19 on Women's Rights in Ukraine" blev udarbejdet i partnerskab med Office of the Government’s Commissioner for Gender Equality Policy og Ligestillingsudvalget i Verkhovna Rada med UNDP-støtte i Ukraine. Rapporten blev finansieret af Danmarks Udenrigsministerium med støtte fra Human Rights in Ukraine Project, der implementeres af UNDP i Ukraine.
 
Læs hele rapporten her (på ukrainsk): https://www.ua.undp.org/content/ukraine/uk/home/library/democratic_governance/covid-impact-on-women-rights-in-ukraine.html