Spring til indhold

Event om klimahandling og -ambitioner for TEAM Europe i Ukraine

01.12.2020  09:30

Windmills

Direktør for Energistyrelsen, Kristoffer Böttzauw, deltog i mødet "Virtual outreach event on climate action and ambition in a TEAM Europe framework in Ukraine".

Mødet blev organiseret af EU-delegationen i Ukraine sammen med EU-ambassaderne og ledet af EU-ambassadøren i Ukraine, Matti Maasikas, og Vicepremierminister for Europæisk og Euro-Atlantisk Integration af Ukraine, Olga Stefanishyna.

Kristoffer Bötzsauw

Hr. Böttzauw holdt en tale med fokus på danske erfaringer med energiomstilling, der understregede vigtigheden af strategisk langsigtet energiplanlægning og politisk vilje.

”Mere end 47% af det danske elforbrug er i øjeblikket baseret på vindenergi, samtidig med, at der opretholdes en meget høj forsyningssikkerhed. Danmark er faktisk i den globale top inden for forsyningssikkerhed med kun 20 minutters tabt forsyning om året i gennemsnit. Svarende til et niveau af forsyningssikkerhed på 99,996%,” påpegede Kristoffer Böttzauw.

Baseret på de danske cases og landets ambitiøse klimaindsats blev nøgleresultaterne fra det ukrainsk-danske samarbejde præsenteret med fokus på udviklingen af Ukraine Energy Outlook, forbedring af incitamentsordningen for energieffektivitet i industrien og modernisering af Ukraines distrikt varmeanlæg.

Derudover fremhævede Kristoffer Böttzauw de lovende resultater opnået af Ukraine-Danmark Energicenter (UDEC), der blev grundlagt i 2015, og delte målene for energipartnerskabet Ukraine-Danmark i de kommende år.

”Dansk ekspertise er også rettet mod at frigøre det store potentiale for modernisering og udnyttelse af den omfattende fjernvarmeinfrastruktur i Ukraine. Den systematiske modernisering af fjernvarme sammen med oprettelsen af en gunstig lovgivningsmæssig ramme kunne understøtte målene for forsyningssikkerhed, balancering af elsystemet og grøn omstilling,” tilføjede han.

Ledelsen for Energiministeriet i Ukraine understregede på sin side værdien af Decarbonisation Fund, der blev lanceret inden for rammerne af Ukraine-Danmark Energicenter for at stimulere energieffektivitetsprojekter i Ukraines energiintensive industrier.

De højtstående deltagere i webinaret omfattede Ministre for Energi og Miljø fra Ukraine, Finland og Litauen. De drøftede spørgsmål, der spændte fra at forene klimahandling med økonomisk vækst til yderligere udvikling af Ukraines økonomiske forbindelser med EU, fremskridt hen imod ambitiøse NDC-mål (Nationally Determined Contributions) for Ukraine og vigtigheden af at finansiere decarbonisering af tung industri, samtidig med at innovation udnyttes.