Spring til indhold

Information om COVID-19

Her på siden kan du læse information til danske rejsende og fastboende i Ukraine i forbindelse med udbruddet af COVID-19.

Senest opdateret den 3. april 2020 / 18:30

Bemærk: Der er pt. to afgange med SkyUp mandag den 6. april til Frankfurt; henholdsvis kl. 7.45 og 8.30. (kun for EU borgere).

Se: https://skyup.aero/en/results?departure_city=IEV&arrival_city=FRA&date_forward=2020-04-06&adults=1&children=0&infants=0

Hold øje med SkyUp's hjemmeside: https://skyup.aero/en/  andre afgange kan blive annonceret henover weekenden.

Bemærk at alle der rejser ind i Ukraine (hvilket med de nuværende indrejserestriktioner alene vil være ukrainere) sættes i karantæne af myndighederne i to uger. Man indkvarteres på hotel eller sanatorium efter myndighedernes valg og vil være under lægeligt opsyn i hele perioden.

Den ukrainske regering har forlænget de tidligere i marts udmeldte restriktioner - svarende til nødretstilstand - frem til den 24. april 2020. Al passagertrafik med fly- og tog suspenderes fra natten mellem fredag den 27. og lørdag den 28. marts. Derefter vil der alene være rejsemulighed til/fra Ukraine til fods eller i bil; foreløbig indtil den 24. april.

Relevante links:

Regeringens hjemmeside: https://www.kmu.gov.ua/en

Boryspil lufthavn: https://kbp.aero/en/

Ukrainian International Airlines (UIA): https://www.flyuia.com/dk/en/information/fly-home

SkyUp Airlines: https://skyup.aero/en/

Ukrainske statsborgere, der ønsker at rejse til Danmark, har brug for et brev fra ambassaden om formålet med deres rejse til Danmark (Certificate to Board, se nedenfor). Efter det oplyste skal Ukraines statsborgere desuden have en form for tilladelse fra de ukrainske myndigheder til at rejse ud af landet. For at sikre, at dine papirer er i orden, inden du ankommer til lufthavnen, bedes du kontakte ambassaden via e-mail: ievamb@um.dk i god tid - minimum 2 dage - inden afgang med en kopi af din billet, dit pas og din danske opholdstilladelse. Hvis du allerede har et brev (Certificate to Board) fra den danske ambassade, skal du vedlægge dette.

Ambassaden kan hjælpe med skrivelser til støtte for ikke-danske statsborgere med såkaldt anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark (Certificate to Board).

Den danske ambassade kan ikke garantere, at annoncerede flyafgange faktisk gennemføres og heller ikke, at der er billetter til rådighed. Ambassaden tilråder, at man tjekker hele hjemrejsen grundigt, før man køber flybillet(ter) – er der fx en mellemlanding, er det vigtigt at rådføre sig med ’Corona/COVID-19’ oplysningerne på den danske ambassades hjemmeside i det land, hvor man skal mellemlande, så man er sikker på at kunne komme hele vejen hjem til Danmark.

Flere ukrainske grænseovergange er fortsat åbne for udrejse i bil, men bemærk, at bl.a. Polen har lukket alle grænseovergange og indført indrejseforbud for udenlandske statsborgere fra den 15. marts og foreløbigt 10 dage frem. Udrejse i bil fra Ukraine er derfor ikke længere en reel mulighed.

For yderligere oplysninger om restriktioner vedr. ind- og udrejse til/fra Polen, se den danske ambassade i Warszawas website https://polen.um.dk/da/rejse-og-ophold/corona-covid-19

Bemærk: Information til lastbilchauffører - og andre rejsende i bil - om situationen ved grænserne mellem EU og Ukraine:

På dansk: https://ukraine.um.dk/da/om-os/nyheder/newsdisplaypage/?newsID=F32FD1F1-E9BB-4A02-A195-5D4F0BE69A52

På engelsk: https://ukraine.um.dk/en/about-us/news/newsdisplaypage/?newsID=F29D7685-2C29-422C-8A1F-92996BC8A36E

Den ukrainske regering har den 14. marts 2020 meddelt, at samtlige grænseovergange (lufthavne og landegrænser) til Ukraine lukkes for indrejse for udenlandske statsborgere fra den 16. marts kl. 00:00 til den 3. april 2020. Myndighederne planlægger i øvrigt at lukke op mod 70% af alle grænseovergange i den nærmeste fremtid.

Med effekt fra den 18. marts og foreløbig frem til den 3. april 2020 har den ukrainske regering indført forbud mod interregional jernbane-, fly- og busforbindelser. Drift af metroer indstilles allerede fra den 17. marts i Kiev, Kharkiv og Dnipro. Transport af op til 10 passagerer ad gangen i sporvogne, trolleybusser og bybusser er fortsat tilladt.

VIGTIG INFORMATION: Fra lørdag den 14. marts indfører Danmark kontrol ved alle landets grænser, som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19. Personer, der ønsker at indrejse i Danmark, må forvente at blive afvist ved de danske grænser, herunder i danske lufthavne, medmindre de har et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen – f.eks. hvis den pågældende bor eller arbejder i Danmark eller skal levere varer til Danmark.  Personer med gyldigt Schengen visum risikerer også at blive afvist ved grænsen. Se mere her.

De nye indrejserestriktioner til Danmark, har i nogle tilfælde gjort det svært for ikke danske statsborgere rejsende til Danmark at boarde fly fra udlandet. Hvis du har lovligt ophold og bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board).

De ukrainske indrejserestriktioner omfatter ikke ukrainske statsborgere og personer med permanent eller midlertidig opholdstilladelse i Ukraine. Indrejsende vil skulle gennemgå en medicinsk undersøgelse.

Vi anbefaler, at du løbende følger udviklingen i Udenrigsministeriets rejsevejledning for Ukraine og her på siden.

To flyselskaber flyver normalt direkte mellem Danmark og Ukraine: Ukrainian International Airlines (UIA) og Wizzair (Hverken UIA eller WIZZair ser ud til at have afgange til Danmark i øjeblikket).

For løbende opdateringer se website for henholdsvis Boryspil lufthavns webside: https://kbp.aero/en/news/

(Boryspil er Kievs og Ukraines største internationale lufthavn; indeholder engelsksprogede oplysninger om restriktioner for rejsende m.m.).

Zhuliany lufthavn: https://www.kyiv-airport.com/kyiv-zhuliany/

(Zhuliany er Kievs anden – og mindre – internationale lufthavn; også med afgange til og fra Danmark)

Flyvning mellem Chernivtsi (i den sydvestlige del af landet) og Kiev indstilles i tidsrummet 16. marts til 9. april 2020.

Danskere bosat eller på rejse i Ukraine opfordres til at følge de lokale myndigheders information via nyhedsmedierne og nedenstående informationskanaler: 

Den ukrainske regerings officielle webside her.

(indeholder bl.a. engelsksprogede oplysninger om myndighedernes tiltag mod spredning af COVID-19)

Bemærk: Den ukrainske regering har lanceret en corona-website https://covid19.com.ua/en/ (også på engelsk)  og en hotline telefonlinje: 0800 505.

For daglige opdateringer kan du følge Ukraines sundhedsministeriums webside (teksten er kun på ukrainsk, så brug google translate). 

Du bør altid følge de lokale myndigheders anvisninger.

Ifølge de ukrainske sundhedsmyndigheder er der pt. konstateret 942 tilfælde af COVID-19 smitte i Ukraine. 23 er døde af sygdommen.

Det må formodes, at det faktiske antal smittede i Ukraine er betragteligt højere.

Hvad gør du, hvis du hvis du får symptomer på COVID-19, mens du opholder dig i Ukraine

Hvilke restriktioner er indført i Ukraine?

Fra mandag den 6. april indføres yderligere restriktioner:

https://www.kmu.gov.ua/en/news/uryad-zatverdiv-novi-obmezhuvalni-zahodi-u-borotbi-z-koronavirusom

Stramningerne indebærer bl.a., at man skal bære maske ved færdsel i det offentlige rum, grupper må højest bestå af 2 personer, forbud mod uledsagede unge under 14 år på offentlige steder, forbud mod ophold på sports- og legepladser, parker m.m., krav om at medbringe ID ved ophold uden for ens hjem m.m.

Bemærk: Mange forretninger i Kiev ekspederer kun kunder med ansigtsmaske.

To nyttige engelsksprogede nyhedssites med daglige opdateringer om situationen i Ukraine:

Unian Information Agency: https://www.unian.info/

Interfax-Ukraine News Agency: https://en.interfax.com.ua/

Nem adgang til vigtig information

På Udenrigsministeriets hjemmeside finder du svar på de fleste spørgsmål under: Spørgsmål og svar til rejsende og danske fastboende i udlandet om coronavirus/COVID-19

Ambassaden opfordrer alle danskere i Ukraine til at registrere sig på Danskerlisten og hente Udenrigsministeriets app Rejseklar. Danskerlisten giver os mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig. Du tilmelder dig Danskerlisten her.

Har du spørgsmål i forbindelse med COVID-19, kan du tage kontakt til den danske ambassade på telefonnummer: + 380 44 200 1260. Ambassadens telefon omstilles uden for åbningstiden til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på: +45 33 92 11 12 (mellem kl. 16.00 og kl. 09.00 ukrainsk tid). Imidlertid er der mulighed for at kontakte ambassadens medarbejdere direkte via mail, også uden for åbningstiden: ingdur@um.dk, hanaas@um.dk og vaszal@um.dk

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationssite www.coronasmitte.dk kan du finde information om COVID-19.

For yderligere information se også Udenrigsministeriets hjemmeside.

Contact

+38 044 200 12 60

ievamb@um.dk