Gå til indhold

Dansk støtte til Ukraine

Sammen med vores allierede og partnere i NATO og EU – og på linje med den brede globale fordømmelse af Ruslands ulovlige invasion af Ukraine – fordømmer Danmark på det kraftigste Ruslands fortsatte brutale, uberettigede og uprovokerede militære aggression mod Ukraine.
Sammen med vores allierede og partnere i NATO og EU – og på linje med den brede globale fordømmelse af Ruslands ulovlige invasion af Ukraine – fordømmer Danmark på det kraftigste Ruslands fortsatte brutale, uberettigede og uprovokerede militære aggression mod Ukraine. Krigen udgør en grov overtrædelse af folkeretten, medfører omfattende lidelser for det ukrainske folk og er et angreb på den internationale regelbaserede orden og vores grundlæggende demokratiske værdier. Danmark støtter fuldt ud Ukraines suverænitet og territoriale integritet, som er beskyttet af FN-pagten.

Danmark bakker op om og arbejder for at opretholde den brede, tværregionale alliance til forsvar for Ukraines suverænitet som fremført i United for Peace-resolutionen. Danmark har påtaget sig en aktiv rolle i internationalt regi for at opbygge og opretholde en bred, fælles tilgang til Ruslands ulovlige invasion af Ukraine. Ruslands aggression i Ukraine har ikke kun betydning for Europa, men for hele verden. Krigen forstærker allerede eksisterende globale udfordringer. Danmark har længe været en aktiv partner i det multilaterale samarbejde og vil fortsætte med at forsvare FN-pagten, styrke det multilaterale system og modvirke krigens afledte konsekvenser.

Sammen med vores partnere og ligesindede i EU har Danmark vedtaget hidtil usete og omfattende sanktioner mod Rusland. EU og medlemslande har til dato forsynet Ukraines væbnede styrker med militær støtte på i alt EUR 3,6 milliarder kr.; tildelt EU-kandidatstatus til Ukraine, og ydet civil støtte på EUR 19.7 billion. Hertil har Danmark sekunderet ti civile eksperter til Ukraine: ni til EU’s Rådgivende Mission i Ukraine og én til OSCE Ukraine med henblik på at bidrage til stabiliseringen og krisehåndteringen i landet, finansieret via Freds- og Stabiliseringsberedskabet.

Danmark udviser solidaritet med Ukraine gennem den bredspektrede og langsigtede støtte, som vi har ydet bilateralt, multilateralt og i samarbejde med partnere og allierede i EU og NATO. Siden krigens udbrud er den bilaterale støtte til Ukraine nået op på mere end ca. 4,2 milliarder kr. i militær støtte og ca. 1,4 milliarder kr. i civil støtte. Danske fokusområder inkluderer blandt andet militær støtte, humanitære og akutte indsatser, finansiel støtte til den ukrainske stat, accountability, minerydning, beskyttelse af kvinder og børn, genopbygning – inkl. et særligt partnerskab med Mykolaiv – og anti-korruption.
 

Download rapporten her.