Gå til indhold

Coronavirus/COVID-19 Ukraine

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Ukraine.

Senest opdateret 18.11.2021 12:00 (dansk tid)

Rejsevejledning

Udenrigsministeriets rejsevejledninger indeholder gode råd og nyttige oplysninger for bestemte lande, primært rettet mod turistrejsende fra Danmark.

Læs rejsevejledningen for Ukraine.

Information om konkrete restriktioner i Ukraine opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Ukraine, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriets rejsevejledninger indeholder gode råd og nyttige oplysninger for bestemte lande, primært rettet mod turistrejsende fra Danmark.

Læs rejsevejledningen for Ukraine.

Information om konkrete restriktioner i Ukraine opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Læs om rejserestriktioner og lokale restriktioner nedenfor.

Indrejserestriktioner for erhvervsrejser

Reglerne for indrejse i Ukraine er ens for erhvervsrejser og for alle andre rejser. Se mere i Rejserestriktioner.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Den 29. oktober 2021 er halvdelen af Ukraines regioner enten gået i ’rød’ eller på vej til at gå i ”rød”, herunder hovedstaden Kiev fra og med d. 1. november kl. 00:00.

På baggrund af stigende smittetal er der indført restriktioner i mange af landets regioner, herunder hovedstaden Kiev fra og med d. 1. november kl. 00:00. Det medfører bl.a. at man skal fremvise coronapas (bevis for vaccination eller negativ corona-test, som max er 72 timer gammel) for at få adgang til restauranter, hoteller mm. Man kan fortsat indrejse i Ukraine uden karantæne, hvis man er vaccineret. 

Se mere nedenfor under afsnittet ’lokale restriktioner.’

Indrejserestriktioner for erhvervsrejsende

Der gælder de samme indrejserestriktioner for erhvervsrejsende i Ukraine, som for alle andre indrejsende. Læs mere i afsnittet ”Indrejserestriktioner”.

Indrejserestriktioner

Ukraine har ikke indført indrejseforbud fra Danmark, men der gælder krav om, at alle udenlandske rejsende over 18 år skal installere Vdoma-mobilappen mhp. selvisolation efter 72 timer (se undtagelser nedenfor). 
Alle udenlandske statsborgere over 12 år skal ved indrejse till Ukraine fremvise dokumentation fra mindst en af følgende: 
 
• Vaccinationscertifikat, der bekræfter gennemførelse af en eller flere vaccinationer mod COVID-19 med WHO-godkendt vaccine;
• Negativ PCR-test (udført højst 72 timer før ankomst);
• Negativ kviktest/antigen SARS-CoV-2 (RAT) (udført højst 72 timer før ankomst);
• Bevis for overstået smitte med COVID-19.

Såfremt en tilrejsende over 18 år ikke kan eller ikke ønsker at installere Vdoma-mobilappen vil man blive nægtet indrejse.

Alle udenlandske statsborgere kan fritages for installere Vdoma-mobilappen, hvis de kan fremvise et af følgende dokumenter: 

• Dokumentation for minimum 1. stik med en COVID-19 vaccine, der er godkendt af WHO
• Bevis for overstået smitte med COVID-19 (kun digitalt COVID-19 bevis (EU DCC))

Børn mellem 12 og 18 år er fritaget for selvisolation og for installation af Vdoma-appen.  

Ikke-vaccinerede udenlandske statsborgere, der ankommer fra Rusland eller Indien, skal i karantæne i 14-dage uden mulighed for at afbryde karantænen tidligere.

Du kan læse mere om reglerne her

Udenlandske statsborgere, uden fast bopæl i Ukraine, skal kunne fremvise en ukrainsk COVID-19 rejseforsikring, der dækker hele opholdet. Læs mere her

Det danske coronapas

Det danske coronapas anerkendes som dokumentation for testresultat, vaccination og for tidligere COVID-19 smitte.

Se mere her.

Krydsvacciner accepteres.

Læs mere om coronapasset her

Karantæne- og testregler

Selvisolation er ikke påkrævet, hvis du forlader landet igen inden for 72 timer. Du kan også undgå de 10 dages selvisolation, hvis du tager en PCR-test eller en kviktest inden for 72 timer efter indrejse og modtager et negativt resultat.

Ikke-vaccinerede udenlandske statsborgere, der ankommer fra Rusland eller Indien, skal i 14-dages karantæne uden mulighed for at afbryde karantænen tidligere.

Interne rejserestriktioner

Ukraines regioner er opdelt i farver (grøn, gul, orange, rød – grøn er for laveste smitte, rød for højeste) afhængig af den lokale smitteudviklingen (”adaptiv karantæne”). Der følger forskellige restriktioner med farvekategorierne. Se venligst mere her (”Rules for staying in cities”).

Læs evt. mere her på ukrainsk.

Fra den 21. oktober 2021 er passagertransport mellem regionerne med bus, tog eller fly kun tilladt for personer med et af følgende dokumenter:

● et dokument, der bekræfter fuld vaccination 
● negativ PCR eller kviktest, som er gyldig i 72 timer
● internationalt, internt eller udenlandsk certifikat, der bekræfter vaccination imod COVID-19 med vacciner godkendt af WHO; en negativ PCR-test eller bevis for overstået smitte med COVID-19, der er bekræftet i ”Diia” (kun for ukrainske statsborgere)

Reglerne gælder ikke for transport i byerne eller inden for regionen.

Læs mere under Lokale restriktioner og læs evt. mere her på ukrainsk

Vær opmærksom på, at situationen kan ændre sig med kort varsel.

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse i transit gennem Ukraine med bil og tog. Rejser du fra et andet land end Danmark, må du undersøge transitmuligheder med de lokale myndigheder.
Udenlandske statsborgere som rejser transit og kan dokumentere deres afrejse fra Ukraine inden for 48 timer, kan fritages for selvisolation og installation af Vdoma-applikationen/test i Ukraine. Læs mere her 
  

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Halvdelen af Ukraines regioner er gået eller går i ”rød”, herunder hovedstaden Kiev fra og med d. 1. november kl. 00:00.

På baggrund af stigende smittetal er der indført restriktioner i mange af landets regioner, herunder Kiev fra og med d. 1. november kl. 00:00. Det medfører bl.a. at man skal fremvise coronapas (vaccination eller negativ COVID-19-test, som max er 72 timer gammel) for at få adgang til restauranter, hoteller mm. Man kan fortsat indrejse i Ukraine uden karantæne, hvis man er vaccineret. 

Se mere på Visit Ukraine - INFORMATION FOR TOURISTS AND VISITORS. COVID-19 Health insurance Certificate.

Udgangsforbud

Der er ikke udgangsforbud i Ukraine, men der kan indføres strengere restriktioner lokalt.

Ved færdsel i det offentlige rum skal man altid medbringe ID.

Forsamlingsforbud

Reglerne om offentlige forsamlinger og for ophold i byer, offentlige steder, hoteller, restauranter er forskellige fra gule, orange og  røde zoner. Se mere  på https://visitukraine.today/

Det er obligatorisk at bære mundbind i det offentlige rum, herunder i lufthavne, busser, tog og metro, supermarkeder og forretninger. 

Myndighederne kan udstede bøder, hvis man ikke overholder restriktionerne.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte dit rejse- og/eller forsikringsselskab. 

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Den ukrainske regering har lanceret en corona-website (også på engelsk)  og en
hotline telefonlinje: 0 800 505 840 og 0 800 505 201

Der er mange klinikker, hvor du kan tage en PCR-test eller kviktest. Her er links til nogle lokale testmuligheder: 

Verde Clinic - Kyiv and Kyiv Sikorsky airport (Zulyany)

Universum Clinic - Kyiv and Boryspil airport

Медична лабораторія ДІЛА (dila.ua)

Анализы и тесты — Медицинская лаборатория Nikolab
 
Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne eller tage andre forholdsregler, bør du følge deres anvisninger. Du bør også samarbejde med de lokale myndigheder om kontaktopsporing, hvis det bliver relevant. 

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 ([email protected] / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Ukraine

Der er forskellige rejsemuligheder fra Ukraine til Danmark.

Ukraines lufthavne er åbne for regulær flytrafik ud og ind af landet, men der er få direkte kommercielle flyvninger til og fra Danmark. Grænseovergangene er generelt åbne for tog-, bus og biltrafik. Det gælder grænseovergangene til/fra Moldova, Rumænien, Polen, Ungarn og til dels Slovakiet og Hviderusland.

Fly: Det er muligt at rejse mellem Danmark og Ukraine med kommercielle fly. Imidlertid er antallet af direkte kommercielle flyvninger mellem Danmark og Ukraine faldet meget i løbet af efteråret 2020. WizzAir er p.t. det eneste flyselskab, der flyver direkte til/fra Ukraine og det sker i øjeblikket kun en gang om ugen til hhv. København og Billund. Se venligst:

Bil:Det er muligt at køre til/fra Danmark/Ukraine via Polen og Tyskland. Bemærk dog, at reglerne for indrejse i alle lande ofte bliver ændret med meget kort varsel. Tjek altid rute, eventuelle nødvendige tilladelser – herunder til at krydse grænseovergange – på danske ambassaders hjemmesider i de lande, hvor du påtænker at køre igennem:

Indrejse i Danmark

På coronasmitte.dk kan du læse om krav ved indrejse i Danmark. 

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiet. Du kan finde kontaktoplysninger og åbningstider på coronasmitte.dk.

Udenrigsministeriet kan ikke svare på sundhedsfaglige spørgsmål om coronavirus/COVID-19, vaccination eller test. Sådanne spørgsmål skal stilles til den myndighedsfælles hotline. Du kan finde kontaktoplysninger og åbningstider på coronasmitte.dk.

Mere information

For mere information om indrejse i Ukraine besøg de ukrainske myndigheders portal her: https://visitukraine.today/

Den ukrainske regerings officielle COVID-19 hjemmeside: https://covid19.gov.ua/en/

Den ukrainske regerings officielle hotline telefonlinje: 0 800 505 840 og
0 800 505 201

Interaktivt kort, som løbende opdateres, som viser hvilke områder er inddelt i hvilke karantæne-zoner. Du kan læse mere om hvilke restriktioner der gælder i de enkelte zoner her.

To nyttige engelsksprogede nyhedssites med daglige opdateringer om situationen i Ukraine:
Unian Information Agency
Interfax-Ukraine News Agency

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Har du spørgsmål i forbindelse med COVID-19 situationen i Ukraine, kan du kontakte den danske ambassade på telefonnummer: +380 44 200 1260 (mellem kl. 9.00-16.00) eller direkte til ambassadens konsulære afdeling: +380 44 200 12 95 (mellem kl.10.00-11.00). Du er også meget velkommen til at sende en mail til [email protected] med [email protected] i c.c. kopi.

Ambassadens telefon omstilles uden for åbningstiden til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på: +45 33 92 11 12 (mellem kl. 16.00 og kl. 09.00 ukrainsk tid).

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Ukraine, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

 

Hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.

Gratis råd til erhvervsrejsende

Hjælp til erhvervsrejsende (thetradecouncil.dk)
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.