Gå til indhold

værd at vide

På denne side kan du finde nyttig information om diverse emner, som kan være relevant for dig, der enten bor eller rejser i Ukraine.

Bemærk venligst, at råd og anbefalinger på denne hjemmeside er angivet med de sædvanlige forbehold for fejl og udeladelser, og at ambassaden ikke er ansvarlig for skader eller tab som følge af oplysningerne på denne hjemmeside.

Hvis du har kendskab til yderligere information, som du mener bør inkluderes på denne side, vil vi sætte stor pris på at modtage dit forslag på e-mail-adressen [email protected].

Nødnumre

I Ukraine, Georgien og Armenien eksisterer tre nødnumre til hhv. brandvæsnet, politiet og ambulancevæsnet. Man skal ikke regne med, at de ansatte kan tale engelsk.

   Brandvæsen  Politi  Ambulance
 Ukraine  101  102  103
 Georgien  01  022  03, 009, 901
 Armenien  101  102  103

I Ukraine findes private sygehuse og medicinske centre, der ligeledes yder ambulanceservice, og som i visse tilfælde kan være bedre end det offentlige system. Som udgangspunkt skal man betale for deres service, hvorfor det før afrejse anbefales at gå i dialog med sit forsikringsselskab om, hvor og i hvilket omfang man kan få behandling. Nedenstående findes en liste over de største firmaer:


MEDICOM
DOBROBUT

UNIVERSUM CLINIC

Engelsktalende privat sygehus

American Medical Centers 

Drikkevand

Det frarådes at drikke vandet fra hanerne i Ukraine.

Internationale skoler i Kiev

Kiev International School
Børnehave til 12. klasse
Advanced Placement (AP) og International Baccalaureate (IB)
Al undervisning foregår på engelsk

Pechersk School International
Børnehave til 12. klasse
International Baccalaureate (IB)

British International School
Børnehave til 12. klasse
Al undervisning foregår på engelsk
Britisk og ukrainsk pensum

Registrér dig på danskerlisten

Danskere, der rejser til eller opholder sig i Ukraine, opfordres uanset opholdets varighed til at registrere sig på Danskerlisten, som er Udenrigsministeriets tilbud til danskere, der opholder sig i udlandet med henblik på kontakt i tilfælde af krisesituationer.

Pas / visum

Ukrainsk lovgivning dikterer, at man altid skal være i stand til at bevise sin identitet. Skulle politiet henvende sig og bede dig vise dine dokumenter, skal du være i stand til at vise dit pas – det har vist sig i nogle tilfælde at være nok at vise farvekopier af passets relevante sider, men man kan ikke regne med, at det godtages. Tager du en kopi af dit pas, er det vigtigt at siden med det seneste indrejse-stempel er inkluderet. Det skal understreges, at passet er et værdidokument, som altid bør opbevares forsvarligt.

Det er ikke nødvendigt for danske statsborgere at søge om visum forud for en rejse til Ukraine, hvis man planlægger at opholde sig i landet i færre end 90 dage. Danske statsborgere har kun brug for visum til Ukraine, hvis de vil opholde sig i landet i mere end 90 dage indenfor en periode på 180 dage. 

Bær pas eller farvekopi af pas på dig

Ifølge ukrainsk lovgivning skal man altid være i stand til at bevise sin identitet. Skulle politiet henvende sig og bede dig vise dine dokumenter, skal du være i stand til at vise dit pas. Det har vist sig i nogle tilfælde at være nok at vise farvekopier af passets relevante sider, men man kan ikke regne med, at det godtages. Tager du en kopi af dit pas, er det vigtigt, at siden med det seneste indrejse-stempel er inkluderet, hvilket også gælder for siden med visum (hvis du opholder dig i landet på baggrund af et visum). Hvis dit seneste indrejsestempel er mere end 90 dage gammelt, kan det også være nødvendigt at fremvise dokumentation for registrering hos "Kontoret for Visa og Registrering" (OVIR). Læs mere om registrering nedenfor.

Det skal understreges, at passet er et værdidokument, som altid bør opbevares forsvarligt.

Kriminalitet

Som rejsende behøver man ikke at bekymre sig mere om sin personlige sikkerhed på gaden i Kiev end i København, men erfaring viser, at det er nødvendigt at være ekstra opmærksom på bedrageri og tricktyveri i Ukraine. Eksempler på dette kan være kopiering af hævekortets oplysninger i hæveautomater eller registrering af koder og andre oplysninger ved brug af offentligt tilgængelige trådløse netværk. For at mindske risikoen for dette kan man benytte sig af overvågede hæveautomater og lade være med at logge på sin netbank, hvis man ikke benytter et sikkert netværk.

For at sikre sig mod tricktyverier er det bedste råd at stole på sin intuition og holde sig på afstand af mistænkelige personer og situationer. Gå ikke rundt med for mange penge og hold altid pung og mobiltelefon tæt til kroppen. Ser du en person tabe en pose med penge eller en pung, eller ser du noget lignedne ligge på gaden, anbefales det ikke at samle dem op men at gå væk fra stedet, da situationen er et kendt eksempel på et tricktyveri.

Transport

Uber er lovligt i Ukraine og kan anbefales – særligt for danskere der ikke kan russisk eller ukrainsk, da prisen ikke diskuteres mellem chauffør og passager. Uber er billigere end taxi. Har man adgang til Uber allerede i lufthavnen, kan man med fordel benytte sig af det allerede da.

Benytter man sig af taxi, skal man være opmærksom på, hvor og hvordan man får fat i en. Bestiller man taxi på gaden frem for via selskabets telefoncentral, vil prisen være højere. At vælge taxi ved banegårde, busstationer og lufthavne er den klart dyreste transportløsning. Det er altid en god idé at aftale pris inden turens påbegyndelse.

Bus og Metro fungerer upåklageligt i Kiev og er meget billigt. Igen er det dog en betydelig fordel at kunne russisk eller ukrainsk for orientering i rejseplaner.

At køre bil i Ukraine

Det tager omkring 15 timer at køre til Ukraine fra den dansk-tyske grænse.

Når man kører bil i Ukraine, er det vigtigt at have bilens registreringsbevis, sit kørekort og sit pas med. Hvis bilen ikke er registreret i dit navn, er det nødvendigt at medbringe en juridisk gyldig fuldmagt på engelsk. Ambassaden anbefaler, at man medbringer et internationalt kørekort.

Fartgrænserne i Ukraine ligger på 60 km/t i byerne og 110 på hovedvejene, hvis ikke andet er angivet.

Love og regler i Ukraine

Alkohol og andre rusmidler

Det er ifølge ukrainsk lovgivning ikke tilladt at drikke alkohol på offentlige steder. Indtagelse af alkohol er derfor begrænset til barer og andre salgssteder samt i private hjem. Overholdes den gældende lovgivning ikke, kan man forvente en bøde. besiddelse og indtagelse af andre former for rusmidler er ligesom i Danmark forbudt.

Told

Er du over 18 år, kan du, når du krydser grænsen til eller fra Ukraine, toldfrit medbringe:

  • 1 liter stærk alkohol
  • 2 liter vin
  • 200 cigaretter, eller 50 cigarer, eller 250 gr. tobak

Det anbefales dog at undersøge de gældende toldregler inden afrejse.

Praktiske forhold i Ukraine

Sprog

Ukrainsk er det officielle sprog i Ukraine, men langt de fleste taler også russisk flydende – der findes dog undtagelser for dette i Lviv og i Vestukraine generelt. Unge har generelt et bredere kendskab til engelsk end ældre, men man kan ikke forvente, at folk taler engelsk.

Det vil i mange tilfælde være en fordel for rejsende i Ukraine at have kendskab til det kyrilliske alfabet, som bliver brugt i Ukraine, da det vil lette orienteringen i forhold til transport og indkøb. Et helt basalt kendskab til centrale ord og sætninger vil ligeledes være en fordel.

Valuta

Møntfoden i Ukraine hedder Hryvnia (UAH). Se valutakurs her. Ved fremskaffelse af kontanter anbefales det at benytte hævekort i overvågede hæveautomater, da det er svært for udlændinge at veksle penge i Ukraine.

Tidszone

Ukraines tidszone er GMT +2. Det vil sige, at Ukraine er én time foran Danmark.

Politi

Korruption er et udbredt problem i Ukraine – også inden for politiets rækker. I et møde med politiet kan der blive hentydet til, at et besøg på politistationen kan undgås ved betaling af et vist beløb til den respektive politimand, hvilket det på det kraftigste frarådes at gå med til.

Det kan være nyttigt på forhånd at lave en aftale med ukrainsk- eller russisktalende kontaktpersoner om, at man kan ringe til dem i tilfælde af en vanskelig samtale med politiet.

Man bør undgå at påkalde sig politiets opmærksomhed ved larmende eller på anden vis provokerende adfærd.

Telefoni

Det er nemt og billigt at købe et midlertidigt sim-kort i Ukraine (Life, KyivStar eller MTS er blandt de større selskaber) enten ved små standere i gaderne eller i mobilforretninger. Man kan sætte penge ind på sin konto enten ved at købe et kort (i kiosker eller ved standere) med en kode på, som man taster ind på telefonen, eller ved at bruge de automater, som står rundt omkring i butikker, ved metroen og i fodgængerpassagerne under de større veje. Igen er det nødvendigt at kunne sproget eller få hjælp af en, der kan sproget.

Skal man ringe fra Danmark til Ukraine, skal man benytte forvalg +38.

Strøm og stikkontakter

I Ukraine bruges der ligesom i Danmark 220/230 volt, og langt de fleste stikkontakter svarer til danske stik.

Kontaktpunkter for danskere i Ukraine

Den Danske Ambassade i Kiev
8, Hoholivska vul.
01054 Kiev
Telefon: +380 44 200 1260 (i tidsrummet 9-16)
Fax: +380 44 200 1281
E-mail: [email protected]

Hvis ambassaden er lukket, kan du kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på:
Telefon: +45 33 92 11 12 (døgnet rundt)
E-mail: [email protected]