Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Ukraine.

Senest opdateret 07-08-2020 17.30
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Ukraine frem til og med den 31. august som følge af COVID-19 pandemien.

Læs rejsevejledningen for Ukraine.

Information om konkrete restriktioner i Ukraine opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Ukraine, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside

Råd til erhvervsrejse

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Ukraine som følge af COVID-19 pandemien.

Det er bl.a. turistrejser, der anses for at være ikke-nødvendige rejser. Erhvervsrejser anses derimod ofte for at være nødvendige rejser, hvorfor erhvervsrejsende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation.

Det er derfor op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse. Hvis virksomheden vurderer, at en konkret rejse er en nødvendig rejse, er det vigtigt, at der også foretages en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i dialog med den enkelte medarbejder.

Den enkelte virksomhed bør anlægge et forsigtighedsprincip for at minimere risikoen for, at virksomhedens medarbejdere bliver smittet med ny coronavirus/COVID-19 i udlandet.

Virksomheden og den enkelte medarbejder bør derfor følge vores rejseråd til erhvervsrejser.

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Rejserestriktioner

Ukraine har ophævet indrejseforbuddet for udenlandske statsborgere. De ukrainske myndigheder opdaterer løbende listen over lande, hvorfra man kan indrejse uden restriktioner (”grønne lande”) og lande, hvor man enten skal gå i karantæne eller PCR-testes (”røde” lande”). Listen kan findes her.

Der er for både ”grønne” og ”røde” lande krav om, at indrejsende skal have en sygeforsikring, der kan dække eventuelle Covid-19 relaterede udgifter under ophold i Ukraine. Ifølge de ukrainske myndigheder skal forsikringen være udstedt af et forsikringsselskab, der er registreret i Ukraine, eller et udenlandsk forsikringsselskab, der har et repræsentationskontor i Ukraine eller et kontraktforhold med en forsikringspartner i Ukraine. Forsikringen skal kunne dække alle omkostninger i forbindelse med behandlingen af COVID-19, herunder eventuel observationsperiode og hele opholdets varighed i Ukraine. Læs mere på den ukrainske regerings hjemmeside

Danmark er pr. 31. juli 2020 kategoriseret som ”rødt”. Reglerne for indrejse til Ukraine opdateres løbende på denne portal https://visitukraine.today/.

Personer fra “røde” lande vil ved indrejse til Ukraine blive bedt om at installere appen "Dii Vdoma" og kan vælge en af tre muligheder:

1. 14 dages karantæne på en særlig karantænefacilitet.

2. 14 dages selvisolation på egen bopæl/hotel for personer med daglige indrapporteringer via appen "Dii Vdoma" (se mere om https://visitukraine.today/);

3. Efter et godkendt laboratorium har foretaget COVID-19-test umiddelbart efter indrejse og de ukrainske myndigheder har installeret appen ”Dii Vdoma” gå i selvisolation, der først kan først afbrydes, når der a) forelægger en negativ COVID-19 test og b) resultatet er uploadet af klinikken, der har udført testen og c) de ukrainske myndigheder har deaktiveret appen.

Ukraines lufthavne er åbne for regulær flytrafik ud og ind af landet. Grænseovergangene er åbne for tog- og biltrafik. Det gælder Moldova, Rumænien, Polen, Ungarn og med visse begrænsninger også Belarus. Også bustransport henover landegrænserne er genoptaget.

Karantæneregler

Karantænebestemmelsen gælder for ’røde’ lande, herunder pt. Danmark.

Du kan få en bøde ved overtrædelse af karantænebestemmelser, på op til 17.000 UAH svarende til ca. 4.000 kr.

Hvis myndighederne registrerer fem overtrædelser, er der risiko for fængselsstraf.

Interne rejserestriktioner

Intra-city rejserestriktioner er ophævet. Pga. Covid-19 er de regulære togforbindelser endnu ikke fuldt ud etableret til alle regioner og byer. Det samme gælder indenrigs flyruter.

Ukraine har pr. 1. august 2020 inddelt landet i fire ”karantæne”-kategorier, som løbende opdateres, og hvor der kan indføres lokale strengere karantænebestemmelser. Rejsende anbefales, at konsultere det interaktive kort før indrejse. Pt. er der ikke information tilgængelige på engelsk fra de ukrainske myndigheder om inddelingen, men mere information om de forskellige krav kan findes her.

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse i transit gennem Ukraine.

Lokale restriktioner

Karantænebestemmelserne er foreløbig forlænget til den 31. august. Ukraine fører, hvad myndighederne betegner som en adaptiv karantæne strategi. Adaptiv karantæne betyder, at man tager hensyn til den aktuelle smitte situation i de enkelte regioner.

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Nye regler for adaptiv karantæne træder i kraft 1. august - se mere her

Udgangsforbud

Der er ikke indført udgangsforbud i Ukraine.
Ved færdsel i det offentlige rum skal man altid medbringe ID.

Forsamlingsforbud

Der er ikke forsamlingsforbud, men befolkningen opfordres til at overholde regler om ’social distancering’ (2 meter) ved færdsel i det offentlige rum.

Udendørs arrangementer med mange mennesker (tilskuere til f.eks. koncerter/fodboldkampe) er ikke tilladt. Der er også restriktioner forbundet med indendørs arrangementer med mange mennesker samlet.

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind i det offentlige rum, herunder i lufthavne, busser, tog og metro, supermarkeder og forretninger.
Myndighederne kan udstede bøder på op til 17.000 Hryvnia (ca. 4.000 kr.), hvis du ikke overholder restriktionerne.

Nedlukning / Genåbning

Ukraine har pr. 1. august 2020 inddelt landet i fire ”karantæne”-kategorier, som løbende opdateres, og hvor der kan indføres lokale strengere karantænebestemmelser. Rejsende anbefales, at konsultere det interaktive kort før indrejse. Pt. er der ikke information tilgængelige på engelsk fra de ukrainske myndigheder om inddelingen, men mere information om de forskellige krav kan findes her.

Myndighederne anbefaler, at befolkningen overholder retningslinjerne for ’social distancering’ og god håndhygiejne.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Den ukrainske regering har lanceret en corona-website (også på engelsk)  og en
hotline telefonlinje: 0800 505.
 
Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Ukraine

Der er forskellige rejsemuligheder fra Ukraine til Danmark.

Fly: Tjek hjemmesiderne for de forskellige luftfartsselskaber.

Specielt for Ukraine er følgende hjemmesider relevante:
- Ukraine International Airlines
- SkyUp
- Wizz Air
- Boryspil lufthavn
- Zhuliany lufthavn

Bil: Det er muligt at køre til Danmark via Polen (Tyskland)

Certificate to board

Ikke-danske statsborgere med fast bopæl i Danmark skal kunne dokumentere, at de har  bopæl i Danmark f.eks. med et sygesikringskort, opholdstilladelse, lejekontrakt, eller andre former for identifikation med angivelse af adresse; eller på en anden troværdig måde.

Om nødvendigt kan den danske ambassade udstede dokumentation for dansk opholdssted, hvis du er registreret i det danske Centrale Person Register (CPR) og hvis du ikke har nogen anden form for dokumentation.

Indrejse i Danmark

Der blev indført kontrol ved alle Danmarks grænser lørdag den 14. marts 2020 kl. 12.00 som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.

Personer, der ikke har dansk statsborgerskab, men som ønsker at indrejse i Danmark, må forvente at blive afvist ved de danske grænser, hvis de ikke har et anerkendelsesværdigt formål.

Anerkendelsesværdige formål omfatter bl.a. det at have fast bopæl eller arbejde i Danmark.  

Læs mere om anerkendelsesværdige formål hos Rigspolitiet.

Spørgsmål om grænsekontrol, herunder vurderinger af, hvad der i konkrete situationer udgør anerkendelsesværdige formål, hører under Rigspolitiet.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board).

Mere information

Den ukrainske regerings officielle webside er her.
(indeholder bl.a. engelsksprogede oplysninger om myndighedernes tiltag mod spredning af COVID-19)

For daglige opdateringer kan du følge Ukraines sundhedsministeriums webside (teksten er kun på ukrainsk, så brug google translate).

To nyttige engelsksprogede nyhedssites med daglige opdateringer om situationen i Ukraine:
- Unian Information Agency
- Interfax-Ukraine News Agency

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Har du spørgsmål i forbindelse med COVID-19 situationen i Ukraine, kan du tage kontakt til den danske ambassade på telefonnummer: + 380 44 200 1260.

Ambassadens telefon omstilles uden for åbningstiden til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på: +45 33 92 11 12 (mellem kl. 16.00 og kl. 09.00 ukrainsk tid).

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Ukraine eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.